Het kiezen van het juiste aantal tanden per inch (TPI)

Bij het kiezen van een lintzaag is altijd een aantal zaken belangrijk. Wat de maten van een lintzaag betreft, is de hoogte van de bandzaag altijd afhankelijk van de lintzaagmachine. Deze wijken nooit af. Ook de dikte is afhankelijk van de machines, die dus vast zijn qua variabelen. De dikte van de lintzaag is afhankelijk van de wensen van de zager.

Het kiezen van het aantal tanden per inch (hierna te noemen als TPI) is een zeer belangrijk onderdeel van het kiezen van de juiste lintzaag. De juiste TPI is afhankelijk van de diameter van het product. Er is een belangrijke vuistregel bij het kiezen van het aantal TPI en die heeft te maken met het aantal tanden dat gelijktijdig in het materiaal “staat”.

Vuistregel voor de juiste TPI (tanden per inch)

De vuistregel voor het kiezen van de juiste TPI is dat er minimaal 3 en maximaal 25 tanden tegelijkertijd in het materiaal mogen staan.

Wanneer deze vuistregel aangehouden wordt, is het belangrijk om te weten dat zaken kunnen veranderen wanneer er regelmatig met verschillende diameters wordt gewerkt. Het is een feit dat wanneer een diameter groter wordt, er al snel teveel tanden tegelijkertijd in het materiaal komen te “staan”. Wanneer een diameter kleiner wordt, dan is het al snel dat er te weinig tanden in het materiaal “staan”.

De zaagmachine is een belangrijke variabel

Bij het kiezen van de juiste tandverhouding is de lintzaagmachine ook een zeer belangrijk onderdeel. Hoe uitgebreider de lintzaagmachine voor metaal is, hoe relatief minder belangrijk de zaag wordt.

Wanneer de voeding van de zaag tot het kleinste verschil ingesteld kan worden, is het mogelijk om de lintzaag zeer langzaam in het materiaal te laten zakken. Wanneer de lintzaag heel langzaam in het te zagen materiaal zakt, is het logisch dat dit zeer weinig wrijving hoeft op te leveren.

Hoe langzamer de lintzaag in het product zakt, hoe minder wrijving. Oftewel, bij een zeer hoogwaardige bandzaagmachines is het in theorie mogelijk om elke lintzaag te gebruiken, ongeacht de diameter van het materiaal.

Ga bij twijfel altijd voor een grovere TPI

Wanneer je twijfelt, is het verstandig om een grovere tandverhouding te kiezen. Hierdoor is het minder snel mogelijk dat het aantal tanden dat tegelijkertijd in het materiaal staat, te hoog is.

Daarnaast is het ook minder snel van toepassing dat de kamer van de tanden te klein wordt. Het gevolg van een te kleine tandkamer is dat deze volloopt met slijpsel. Wanneer dat gebeurt en de tand het afval niet kan afvoeren, dan zullen deze vastlopen in het materiaal. Wanneer er echter een té grove tandverhouding gekozen wordt, dan kan het zijn dat door een te grote druk de tand zal afbreken.

Zagen van buizen en profielen?

Het kunnen kiezen van een wijde tandzetting is belangrijk bij het zagen van buizen en profielen. Buizen en profielen hebben namelijk de neiging om te klemmen. Het is hierbij belangrijk om een bandzaag metaal te pakken die een wijde tandzetting heeft. Zo zorgt u ervoor dat er relatief veel materiaal wordt weggezaagd, met als gevolg dat de tand niet vast wordt geklemd in het materiaal.

Verder is het belangrijk om een fijne tandsteek te gebruiken wanneer dunwandige materialen gezaagd worden. Hierdoor wordt de kans op het breken van een tand verminderd. Omdat er relatief minder materiaal in een keer weggezaagd hoeft te worden, zal de kamer van de tand minder snel vollopen. Dit zorgt ervoor dat er minder spanning op de individuele tanden van de bandzaag komt te staan.

Kies zelf de juiste vertanding met behulp van de tabel

Met onderstaande tabel kunt u zelf bepalen welke tandverhouding u nodig heeft. In de linkerkolom staan de soorten te verspanen materiaal en/of de vorm van het materiaal.  Bovenaan de tabel ziet u de maximale sneebreedte staan. Dit is de maximale breedte van het materiaal dat u wilt zagen. Wanneer u deze twee variabelen naast elkaar zet, kunt u zelf kiezen welke TPI u nodig heeft. Heeft u te maken met twee verschillende TPI’s, maar wilt u wel zagen met een type lintzaag? Houd dan goed de vuistregel in de gaten en ga dan altijd voor de grovere variant.

Groen is hierbij de grofste variant en lichtrood is de fijnste tandverhouding.

Wij hechten veel waarde aan goede adviezen en een tevreden klant.

Wilt u meer weten, neem dan contact op met één van onze medewerkers.

Neem contact op