Vakwerk met glans

In het vakgebied straal- en oppervlaktetechniek vinden steeds meer ontwikkelingen plaats om het vak veiliger, schoner en milieuvriendelijker te maken. Uiteraard omdat de omgeving dit verlangt en de wetgeving hier steeds meer dwingend voorschrijft. Maar ook om de kosten omlaag te brengen en het werk aantrekkelijker te maken voor het personeel.

Daarnaast vragen de afnemers/eindgebruikers meer nauwkeurigheid in de oppervlakteruwheid, een maximale levensduur en in veel gevallen een mooi glanzend oppervlak.

Eén van de ontwikkelingen is dat er meer en meer RVS als straalmiddel wordt ingezet. Dit kan op verschillende materialen uitstekend toegepast worden, zoals op aluminium gietstukken, aluminium werkstukken, RVS werkstukken, dunwandige pijp, in modelmakerijen, maar ook verzinkt staal kan hiermee aangestraald worden.

Wat zijn de voordelen van RVS-straalmiddel ten opzichte van glasparel en korund?

  1. Minder stofvorming zorgt voor beter zicht tijdens het stralen -> kwaliteit
  2. Veel minder stofvorming zorgt voor veel minder afval -> milieu, besparing
  3. Veel minder stofvorming zorgt voor veel beter zicht -> veiligheid, productiviteit
  4. Minder stof betekent ook minder frequent filters wisselen -> besparing
  5. Veel hogere standtijd dan alternatieven -> duurzamer
  6. Betere bedrijfsmix als gevolg van de standtijd -> kwaliteit
  7. Lager energieverbruik -> besparing
  8. Lagere logistieke kosten in de vorm van lossen/laden/vullen/afvoeren -> besparing
  9. Minder slijtage van de onderdelen met name t.o.v. korund -> besparing
  10. Mooier oppervlak (glans) -> kwaliteit, verkoopargument
  11. Geen roestvorming -> kwaliteit
  12. Fijne/lage oppervlakteruwheid -> kwaliteit

Wat zijn nadelen van het gebruik van RVS-straalmiddel?

1. Hoge aanschafprijs -> investering die kan leiden tot besparing op termijn van 2-4 jaar

2. Uitsleepverliezen zijn kostbaar -> kosten

Het RVS-straalmiddel kan zowel in werpstraalinstallaties als in vrijstraalinstallaties toegepast worden. Tevens worden dezestraalmiddelen gebruikt in de Normfinish handstraalcabines, geproduceerd en geleverd door Leering Hengelo BV.

In de praktijk worden 3 soorten RVS-straalmiddel toegepast: RVS-shot, RVS-grit, RVS-geknipte draad. Leering Hengelo BV levert dit gehele assortiment in de Benelux onder de productnamen Amacast, Amachrome en Amagrit (made by Ervin Stainless). Al deze producten zijn in diverse korrelmaten leverbaar.

Amacast is het topproduct in de markt, een austenitisch RVS-shot met de beste standtijd en energie-overdracht en het mooiste finishing effect op het werkstuk. Dit is het enige RVS-shot ter wereld dat in een gecontroleerde omgeving geatomiseerd wordt. Hierdoor is de rondheid en het stortgewicht superieur. De RVS-bestanddelen van Amacast zijn Chroom (16-20%) en Nikkel (8-10%).

Amachrome is een goed alternatief voor Amacast in die gevallen dat de finishing van minder belang is. Dit product heeft een zeer goede standtijd en energie-overdracht, maar is door het gebrek aan nikkel een duidelijk economisch alternatief. Amachrome is een ferritisch chroom-shot (16-20% Cr).

Amagrit is het splinternieuwe RVS-grit (kantig, martensiet, 26-30% Cr) met een extreem goede standtijd en poetswerking. Amagrit wordt vooral ingezet voor het verwijderen van walshuid of coating, danwel voor het creëren van een ruwheid waarna een coating wordt aangebracht.

Een ander mogelijk straalmiddel is inzetten van het RVS-geknipte draad (eventueel gearondeerd). Dit CrNi product heeft als voordeel t.o.v. het Amagrit dat de standtijd en de finishing beter zijn en op het oppervlak meer ruwheid kan worden gecreëerd, maar de aanschafprijs en de slijtage van de straalmachine is navenant hoger.

De technisch commercieel specialisten van Leering Hengelo vertellen graag meer over deze producten en hun toepassingen. Hierbij kunnen zij gebruik maken van referentiebezoeken, straalproeven bij de klant of in de demo-ruimte in Hengelo, maar ook van rekenmodellen om bij voorbeeld de terugverdientijd van een investering door te rekenen.

In het kader van veiligheid zet Leering Hengelo altijd in op een hoge kwaliteit van de producten in het assortiment, waarbij zaken als productdatasheets, veiligheidsbladen en certificering  goed verzorgd zijn. Ook de veiligheid van de straler krijgt de gewenste aandacht! De Silencer straalhelm en de Blastsafe straaloverall zijn beide CE-gecertificeerd. De Blastsafe straaloverall als enige in zijn soort! De Silencer straalhelm heeft, ter bescherming van de straler, ingebouwde geluidsdemping die geluid tot 40dB reduceert! De ingebouwde Peltor-gehoorbeschermers kunnen desgewenst voorzien worden van radio, portofoon, communicatiesysteem (ook ATEX). Zo kan op een veilige manier vakwerk worden verricht.

In Hengelo beschikt Leering Hengelo over diverse handstraalcabines en een vrijstraalruimte om één en ander te demonstreren. Wij nodigen onze klanten en andere geïnteresseerden graag uit om van de gelegenheid gebruik te maken!

Van 7 t/m 9 oktober is de beurs Surface 2014 in ‘s Hertogenbosch georganiseerd. Leering Hengelo ontvangt u graag voor een goed gesprek. Wij presenteren daar o.a. onze straalhallen, onze (gecertificeerde) beschermende straalhelm en straaloverall en de bovengenoemde RVS-straalmiddelen. U bent van harte welkom op onze stand nr. 520!