3D Printing omarmt Dichtol

RAPID PROTOTYPING (RP), Additive Manufacturing (AM) of 3D Printtechnologie  isLEERINGHE79268_web

niets anders dan het laagje voor laagje opbouwen van een product. Hiervoor wordt doorgaans een printkop gebruikt of worden laagjes poeder d.m.v. een laser plaatselijk samengesmolten. Door deze werkwijze zijn de meest complexe ontwerpen mogelijk die met conventionele bewerkingsmethoden nooit gerealiseerd hadden kunnen worden.

Ondanks dat de techniek relatief nieuw is kunnen onderhand al vele soorten materialen, waaronder metalen, worden verwerkt waardoor de toepassingsgebieden en het gebruik sterk is toegenomen. Sommige materialen zijn na productie poreus en/of hebben extra bescherming nodig tegen invloeden van buitenaf. Om een vloeistof-, gasdicht en beschermd product te verkrijgen dient het product met DIAMANT DICHTOL te worden behandeld.

Een van de bedrijven die zich heeft toegelegd op deze bijzonder tak van productie is de firma 3dPrintcompany B.V. te Hengelo. Wij vroegen Henny te Pas van deze firma naar zijn ervaringen:

Diamant Dichtol wordt in de 3D printtechnologie  hoofdzakelijk toegepast op kunststoffen, zoals in ons geval met op PA12 gebaseerd Nylon. Aanvankelijk aangeraden door de producent van de printmachines is DIAMANT DICHTOL inmiddels breed geaccepteerd en gewaardeerd door 3D print bedrijven.

Het doel is enerzijds het impregneren van de kunststofdelen om water- en gasdichtheid te realiseren en de drukvastheid te verbeteren maar ook om de enigszins poreuze structuur af te sluiten voor vervuiling . Dit is zinvol gebleken voor objecten die veelvuldig van hand tot hand gaan zoals bij showmodellen en prototypes maar ook bij gebruiksvoorwerpen  is aanvullende bescherming nu eenmaal noodzakelijk. Onze standaard gebruikte verwerkingswijze van DIAMANT DICHTOL  is dompelen, tenzij de voorwerpen zekere afmetingen te boven gaan, dan overgieten of sprayen we het te impregneren deel met de Dichtol.

Wij zijn  zeer gelukkig met het eindresultaat. Het DICHTOL geeft ons product een beduidende  meerwaarde waardoor de toepasbaarheid en gebruiksmogelijkheden sterk worden vergroot.

H.W. (Henny) ten Pas, Sales Consultant Rapid Prototyping & Parts Manufacturing.

Mocht u zelf proeven willen doen met Dichtol? Bel:  074 – 255 82 90