Pas op voor risico-gereedschappen!

Aankoop risico gereedschappen bij onderkant-markt-aanbieders niet de moeite waard!  LEERINGHE204261_webLEERINGHE204260_webLEERINGHE204259_web

 

Voorbeeld:

* Investeringen in nieuwe bewerkingscentrum:   circa                       € 200,000.00

* Gereedschaphouder Diebold  ≈ 50 stuks:  60,00 € / stuk =             € 3.000,00

* Gereedschaphouder  ‘low-cost’ :   48,00 € / stuk =                         € 2,400.00

Besparing: € 600 = 0,3% van de totale investering

RISICO:

• Boorspindelopname slijtage

• Lager schade (machinespil) veroorzaakt door onbalans

• Levensduur van het snijgereedschap is slecht.

De belangrijkste factor is de steilkonusnauwkeurigheid.

Let op: Risico Gereedschap!

Bij het opspannen van gereedschappen voor roterende gereedschappen is de globalisering al sinds vele jaren ingezet. Gevoed door een indrukwekkend aantal concurrerende leveranciers op de binnenlandse markt bewogen de prijzen zich altijd maar in één richting: naar beneden.

De fabrikanten van spangereedschappen kunnen over de lange discussie “gierigheid is cool” alleen maar glimlachen. “In onze branche is dat al tientallen jaren een feit”, zegt Hermann Diebold, de eigenaar van Helmut Diebold GmbH & Co. Diebold produceert al 35 jaar gereedschapshouders voor freesmachines en bewerkingscentra; Diebold is er dus al lang bij betrokken, en kent de veranderingen in de markt zeer goed.

Na de succesvolle introductie van de HSK- gereedschap-conus, die in de vroege jaren 90 de markt wist te veroveren, werd gerekend op een versoepeling van de enorme prijsdruk, die in het begin ook opgetreden is. De HSK gereedschapconus is aanzienlijk nauwkeuriger dan de voorgaande steilconussen te produceren, hij is van binnen holwandig, is dus ook sensibeler bij het harden en de toleranties zijn niet meer in honderdsten bereik, maar in het μ-bereik. Hierbij  is sinds het begin tussen de aanbieders duidelijk, het kaf-van-het-koren gescheiden. Intussen is er een groot aantal leveranciers, dat zich in deze nauwkeurigheidsklasse begeeft, deels met catastrofaal slechte kwaliteitsniveaus.

Op dit moment zeggen alle aanbieders dit μ-bereik absoluut onder controle te hebben. Onze ervaring leert dat wereldwijd hooguit een tiental producenten (waaronder bekende fabrikanten van snijgereedschappen) deze nauwkeurigheidseisen tot 100% en voor het gehele programma beheerst.

Hoe wij deze stelling onderbouwen? Wij bij Diebold bieden sinds jaren op maat gemaakte meetapparatuur aan voor het volledige meten van de HSK conus.

Sinds de marktintroductie van deze meetinstrumenten is voortdurend gebleken dat veel gereedschaphouders op de markt niet volgens de vereiste DIN-norm of ISO-norm-nauwkeurigheid  zijn vervaardigd. Met andere woorden: als één van de precisie-eisen: conus, aanlegvlak en binnencontour of spanhelling niet in tolerantie is, dan is het HSK-gereedschap nutteloos. Op het moment dat deze op de machine is zal deze of niet werken of slechte verspaningsresultaten geven, zonder dat dit visueel kan worden ervaren.

Waar moet de koper van dergelijke gereedschappen op letten wanneer hij aanbiedingen gaat vergelijken?

Hij moet zich de volgende vragen stellen:

• Kan ik vertrouwen op mijn dealer?

• Ken ik de fabrikant van deze gereedschapshouders?

• Vervaardigt deze fabrikant zelf of koopt hij elders in?

• Gebruikt de fabrikant goede en gecertificeerde meetinstrumenten?

• Is het juiste materiaal gebruikt?

• Is het gereedschap functioneel en betrouwbaar gehard?

• Is het gereedschap correct uitgebalanceerd voor mijn toerentallen?

• Is het correct gemeten?

Als hij of een van deze vragen niet met een goed gevoel kan beantwoorden, dan heeft hij te maken met risico gereedschappen. Risico gereedschappen kunnen goed zijn, maar vaak niet!

Richard Rös, sales manager bij Diebold doet de volgende aanbeveling:

Geloof niet alles wat in de in de productcatalogus staat, maar vraag naar kwaliteits-protocollen en sta op recht van teruggave, als deze niet overeenkomen met de DIN-normen en de opgegeven kenmerken van de gereedschappen. Hetzelfde geldt ook – en om eerlijk te zijn vooral – bij SK-tools. Nu zijn er tools op de markt die worden aangeboden onder de kostprijs, waarbij materiaal en harden al meer kost dan verkoopprijs.

Intussen worden in de matrijzenbouw en volume-verspaning al toerentallen ingezet van 30.000 tot 40.000 omw. / min. Slechte steilkonussen hebben hier een fatale invloed op het bewerkingsresultaat en de levensduur van de spindel. Omdat de hoge toerentallen beschikbaar zijn, werkt men met kleinere gereedschappen, die voornamelijk in krimphouders gespannen worden.

Bij het krimpen van gereedschap van 3 tot 6 mm is het zeer belangrijk dat de krimphouders perfect gemaakt worden. Hierbij dient de gebruiker exact te weten of bovengenoemde vragen positief zijn beantwoord (goede kwaliteit materiaal, op juiste wijze gehard, vastgestelde hardingsdiepte met een zachte kern, etc.).

De situatie op de aanbiedersmarkt blijkt duidelijk uit de dagelijkse vragen van gebruikers. Deze bellen ons en vragen om hulp (of advies!). Omdat hun gereedschappen niet in de krimphouder te plaatsen zijn of er juist niet weer uit kunnen.

Velen hebben in goed vertrouwen deze nieuwe tooltechnologie gekocht op basis van een jarenlange samenwerking met hun vertrouwde leverancier. De leverancier heeft deze producten ook te goeder trouw gekocht en doorgegeven aan zijn  klanten, zonder te weten wat de fatale afloop kan zijn, namelijk het verlies van een langdurige relatie.

Wij bij Diebold vinden het heel belangrijk, dat onze klanten zichzelf overtuigen van onze prestaties en betrouwbaarheid, door inzicht te geven in onze eigen productie en kwaliteitsdienst.

Hoewel we alle bewerkingen controleren en meten op de individuele machines, voeren we bovendien 100% eindcontrole uit van elk product. Bijna 8% van onze medewerkers is werkzaam in de eindinspectie en zorgt ervoor dat, met hun expertise, elk product dat het bedrijf verlaat, een 100% goed product is.

Want we worden niet op de 10.000 goede onderdelen die wij leveren beoordeeld, maar op het ene slechte dat de klant anders zou ontvangen.

Conclusie: Koop geen risico gereedschap, koop het BESTE voor een optimale eerlijke prijs!

Copyright © 2013 Diebold