Zo verlengt u de levensduur van uw lintzaag

Lintzagen kunnen gebruikt worden voor enorm veel toepassingen in diverse industrieën. Zoals alle gespecialiseerde gereedschappen is goed onderhoud van uw lintzaag cruciaal. Hiermee verlengt u de levensduur van de bandzaag. Uw lintzaagmachines blijven optimaal functioneren als de bandzaag regelmatig goed gesmeerd wordt. In dit artikel leggen we u uit hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Koelvloeistof versus nevelsmeerolie

Het komt vaak voor dat koelvloeistof en nevelsmeerolie door elkaar gebruikt worden. Dit zijn echter hele verschillende vloeistoffen. Nevelsmeerolie helpt lintzagen bij het maken van gelijkmatige sneden. Koelvloeistof wordt daarentegen gebruikt voor het beschermen van de lintzaagmachine tegen oververhitting. U kunt deze middelen dus niet uitwisselbaar gebruiken.

Het is daarnaast belangrijk om u te realiseren dat niet alle koelvloeistoffen en smeeroliën voor elke bandzaag geschikt zijn. Er kunnen namelijk grote verschillen zitten in de textuur en de functie van diverse smeermiddelen. Indien u een ongeschikt smeermiddel gebruikt, kan dit het zagen vermoeilijken. Leering.nl zorgt ervoor dat wij altijd de juiste koelvloeistof en nevelsmeerolie in het assortiment hebben waarmee u onze bandzagen kunt onderhouden.

Koelvloeistof voor uw lintzaag

Onze koelvloeistof is geschikt voor universeel gebruik in bandzaagmachines, voor de bewerking van aluminium, staal en zware bewerkingen. De rol van de koelvloeistof bij verspanen is anders dan wanneer een pure snijolie als smeermiddel wordt ingezet. Bij een normale smeertechnische toepassing dient het smeermiddel om slijtage, warmteontwikkeling en wrijving te beperken met als doel de constructie zo lang mogelijk in de oorspronkelijke (functionele) vorm te behouden.

U dient er niet alleen voor te zorgen dat u de juiste koelvloeistof gebruikt, maar ook dat u de koelvloeistof op de juiste manier gebruikt. Het juiste gebruik van koelvloeistof kan namelijk voorkomen dat uw koelvloeistof nare geuren oplevert. Dit kunt u doen door de volgende tips in acht te nemen:

  • Voorkom hoge temperaturen door een oliekoeler te gebruiken of door uw reservoir goed af te vullen.
  • Verwijder olie die boven komt drijven direct door dit af te zuigen of af te skimmen.
  • Houd de spanenbak schoon en indien u koelvloeistof hergebruikt, doe dit dan dagelijks terug in het reservoir.
  • Voorkom dat lintzaagmachines langdurig niet gebruikt worden. Laat de machine dus regelmatig even draaien.
  • Zorg ervoor dat de concentratie van uw koelvloeistof altijd op peil is. Dit kan gemeten worden middels een refractometer.
  • Laat de koelvloeistof onder lage druk langzaam en stromend op de zaagsnede lopen.

Nevelsmeerolie voor uw bandzaag

Voor de perfecte smering voor uw lintzaag wordt geboden door onze nevelsmeerolie, ofwel minimaalsmering. De nevelsmeerolie wordt licht ‘verneveld’ op de tanden van de bandzaag. Met name voor het zagen van buizen en profiel is nevelsmeerolie uitermate geschikt. Er loopt namelijk geen smeerolie door de buizen, waardoor uw vloer mooi schoon blijft. Kenmerkend voor de nevelsmeerolie van Leering.nl is het lage verbruik. Bovendien is deze niet alleen voor zagen in te zetten, maar ook voor boren. De nevelsmeerolie is te gebruiken voor non-ferro, staal, hoogwaardige staalsoorten en aluminium.

Persoonlijk advies

Wilt u meer weten over de juiste koelvloeistof of nevelsmeerolie voor uw lintzaag of wilt u persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met de experts van Leering.nl. U kunt natuurlijk ook direct een lintzaag kopen.

Wij hechten veel waarde aan goede adviezen en een tevreden klant.

Wilt u meer weten, neem dan contact op met één van onze medewerkers.

Neem contact op