Nabewerking van 3D geprinte kunststof producten

Er wordt veel energie, tijd en geld geïnvesteerd in de Additive Manufacturing (=AM) van kunststof delen. Daarbij hebben met name producten die met Multi Jet Fusion (MJF) of Selective Laser Sintering (SLS) geproduceerd zijn, over het algemeen een afwerking nodig (ook wel post processing genoemd). Dit is noodzakelijk om poeder en/of losse delen te verwijderen of het verdichten van het oppervlak.

Aangezien het daarbij vaak om relatief kleine producten gaat, met een complexe geometrie, zijn de kosten voor het handmatig stralen meestal onvoorzien hoog. Dit maakt het product onnodig duur.

Waarom onnodig duur? Leering Hengelo heeft, in samenwerking met een aantal fabrikanten van 3D printers en eindgebruikers, een machine, de Normfinish AM Tumbler XL, op de markt gebracht, waarmee de kosten voor de nabewerking gereduceerd worden tot een fractie van het handmatig stralen.

Nabewerken van 3D geprinte kunststof producten LeeringHengelo

Producten worden in deze straalkast in een grote korf gebracht die, naast een instelbaar toerental en straaltijd, ook een hoekverstelling (elektrisch) heeft zodat producten met verschillende afmetingen, aantallen en geometrie een perfecte rotatie in de korf krijgen. Door gebruik te maken van meerdere straalpistolen wordt een volledig en egaal straalbeeld verkregen.

Poedervrije 3D geprinte producten

Aan het einde van de straaltijd worden de producten afgeblazen met geïoniseerde lucht zodat de statisch elektriciteit verwijderd wordt en er geen poeder aan de producten blijft “kleven”. Indien er grotere producten gestraald moeten worden in de straalcabine kan dit handmatig worden uitgevoerd via een tweede deur met extra straalpistool. Uiteraard is de Normfinish AM Tumbler XL voorzien van een cycloon zodat poeder en bruikbaar straalmiddel gescheiden wordt. De besturing wordt geregeld via een centrale schakelkast met Siemens PLC en HMI.

De straalcabines voldoen aan de laatste ATEX eisen hetgeen via een Technical Construction File kan worden aangetoond.

Wij hechten veel waarde aan goede adviezen en een tevreden klant.

Wilt u meer weten, neem dan contact op met één van onze medewerkers.

Neem contact op

Relevante producten