Wanneer gebruik je een straalcabine?

De Straalcabine een efficiënt hulpmiddel!

Straalcabines worden gebruikt door de meest uiteenlopende bedrijven. De straalcabine worden echter veelal toegepast door loonstraalbedrijven, en door bedrijven die producten willen nabewerken en de kwaliteit van de oppervlakte willen verbeteren. Afhankelijk van de gebruiksfrequentie en de kwaliteit van het eindresultaat, heeft een organisatie de mogelijkheid om uit verschillende oplossingen te kiezen.

Het straalproces

Het straalproces (ook wel zandstralen of gritstralen) wordt toegepast als oppervlaktebehandeling van harde materialen, waaronder metaal en glasparels. Met behulp van een compressor en perslucht worden kleine gritkorreltjes met hoge snelheid (170 – 200 meter per seconde bij 4 bar luchtdruk) tegen het materiaal aangeblazen door de luchtstroming, waardoor een schuureffect wordt bereikt. Zo kan het proces worden gebruikt om verf of roest te verwijderen, of wanneer het materiaal van een bepaalde oppervlaktestructuur voorzien dient te worden.

De belangrijkste voordelen van een straalcabine

Bij Leering kunt u terecht voor een uitgebreid assortiment aan straalcabines en vergelijkbare machines, waaronder de NormFinish Injectorstraalcabine en de NormFinish Drukstraalcabine. Zie hieronder de belangrijkste voordelen van onze machines:

 • Geschikt voor alle gangbare straalmiddelen en het eenvoudig verwisselen van deze middelen
 • Ontstoffing en reiniging van het straalmiddel met een zeer efficiënte cycloon
 • Degelijke cabine constructie die stofvrij stralen voor de omgeving garandeert.
 • Ergonomische opbouw en door efficiënte afzuiging, perfect zicht tijdens het straalproces
 • Opgebouwd uit straal componenten die uniek zijn en bij Leering Hengelo zijn ontwikkeld en worden geproduceerd.

Het gebruik van een straalcabine

De straalkast beschikt over veelzijdige eigenschappen en kenmerken en kan in verschillende situaties worden toegepast. We hebben de meest voorkomende toepassingen op een rijtje gezet:

 • Het creëren van een goede hechting voor het natlakken of poedercoaten
 • Het verkrijgen van een mooie en gestructureerde finish, oppervlakte
 • Het verwijderen van overtollige bramen en opstaande randen
 • Het verwijderen van de oxidehuid ter voorbereiding van het coating proces
 • Het omzetten van trekspanningen in drukspanningen (shotpeenen)
 • Het verwijderen van aanhangend vormzand (ontzanden)

Denk eraan de objecten schoon en droog te maken alvorens wordt gestart met het straalproces, om zo problemen te voorkomen. Een vet of met olie verontreinigd object zorgt namelijk voor een vervuiling van het straalmiddel, waardoor de gehele oppervlakte van het materiaal vervuild kan raken. Bovendien bestaat de mogelijkheid dat door het kleven van straalmiddel de standtijd van het filter flink afneemt. Daarnaast neem de afzuiging in de cabine en dus het zicht sterk af.

De verschillende straalprincipes

Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende straalprincipes in de straaltechniek. Bij Leering richten we ons vooral op de belangrijkste principes op basis van luchtdruk, het injectorstralen, het druktankprincipe en natstralen.

 • Injectorstralen wordt veelal toegepast wanneer de producten zonder al te veel kracht kunnen worden gestraald. Maar bijvoorbeeld ook wanneer een beperkt compressorvermogen aanwezig is voor het straalproces en snelheid van het straalproces niet doorslaggevend is.
 • Het druktankprincipe wordt met name gebruikt in het geval veel straalwerk en oppervlakte dat in een kort tijdsbestek moet worden gestraald. De intensiteit is 4 tot 5 keer groter dan bij injectorstralen. Let op u moet ruim voldoende compressor capaciteit hebben.
 • Natstralen geschiedt onder een relatief lage straalintensiteit. Dit principe is uitermate geschikt voor objecten waarbij met weinig kracht het straalresultaat kan worden bereikt.

Wij hechten veel waarde aan goede adviezen en een tevreden klant.

Wilt u meer weten, neem dan contact op met één van onze medewerkers.

Neem contact op